Diskuse
Vítejte v diskuzi,
Přihlášení      Nemáte účet? Vytvořte jej.    Zapomněli jste heslo?
odpověď na Otevřený dopis starosty (1 zobrazeno) (1) Host
Jdi dolů Odeslat odpověď Oblíbené: 0
TÉMA: odpověď na Otevřený dopis starosty
#27
Katerina (Návštěvník)
Fresh Boarder
Příspěvky: 2
graphgraph
Odhlášení uživatelé Klikněte sem pro zobrazení profilu uživatele
odpověď na Otevřený dopis starosty vloženo před: 2 _FB_DATE_YEARS, 8 měsíci Karma: 0  
Pane starosto,
velmi jsem uvítal informaci, že vůči vám nebylo zahájeno trestní stíhání, a rád
přijímám vaši výzvu k otevřené a jasné vzájemné komunikaci mezi občany a vámi osobně.
Vzhledem k tomu, že jste zřejmě přesvědčil svými argumenty vyšetřovací orgány, rád se
zúčastním veřejného zasedání zastupitelstva obce, které jste opakovaně přislíbil. Zde si
nejen já, ale i dalších téměř 100 občanů podepsaných pod trestní oznámení, vyslechne
vaše odpovědi na otázky, které před podáním trestního oznámení, ač jste na to měl dosti
času ( cca 2 měsíce) i prostoru při veřejném zasedání a následně opakovaných jednáních
nebyl schopen osvětlit.

Vážený pane starosto, očekávám, že řádně inzerované veřejné zasedání celého
zastupitelstva, jak jste sám v Měchenicích zavedl (pozvánky do schránek občanů),
proběhne ke spokojenosti všech občanů obce.

- - - - -

Pro ozřejmění důvodů k podání Trestního oznámení pro nepoučené toto podání připojuji

V Měchenicích 3.6.2010 MUDr. Tomáš Gavlas

Okresní státní zastupitelství
pro Prahu –západ

Zborovská 11
Praha 5
150 00
-------------------------------------

V Praze dne 22. 12. 2009




Věc: Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku ve smyslu ustanovení § 128 odst. 1 zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákona a podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku dle § 255 zákona č.140/1961 Sb. trestního zákona.




Občané obce Měchenice, podepsaní na podpisových arších, zmocňují MUDr.Tomáše Gavlase, bytem Měchenice č. 231 k podání tohoto oznámení.




I.
Podezřelé subjekty
Osobami podezřelými ze spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku ve smyslu § 128 odst. 1 trestního zákona a trest. činu porušení povinností při správě cizího majetku ve smyslu § 255 trestního zákona jsou zejména starosta Obce Měchenice pan Ing. Petr Holub a zastupitel Obce Měchenice, pan P. R. ve funkci od 18. 6. 2007 až do současnosti.



II.
Skutkový stav věci

Na schůzi zastupitelstva obce Měchenice (Hlavní 4, 252 06) konané dne 18. 6. 2007 za přítomnosti zastupitelů Ing. Petra Holuba, Pavla Rady, Petry Záňové, Čestmíra Fanty, Tomáše Palatého, Přemysla Tesky, Moniky Bustové a Ireny Trnkové byl projednán záměr obce koupit nemovitosti – Penzion U jezera č.p.5 v Měchenicích včetně přilehlých pozemků o rozloze 3 999 m2 a menší objekt, za kupní cenu 8,500.000,- Kč.

Usnesením tohoto zasedání obecního zastupitelstva ze dne 18. 6. 2007 bylo rozhodnuto o uzavření kupní smlouvy na Penzion U jezera za kupní cenu 8,500.000,- Kč a současně o uzavření úvěrové smlouvy ve výši 8,200.000,- Kč s Českou spořitelnou na zafinancování výše uvedené nemovitosti a zaplacení rezervačního poplatku RK 300.000,- Kč .

Podle potvrzení o přijetí rezervačního poplatku realitní kanceláří KOVA reality s.r.o. byla složena Obcí Měchenice částka 300.000,- Kč, jakožto rezervační poplatek na kupní cenu nemovitostí, a to: budovy č.p. 5, stavební parcely č. 682 o výměře 1236 m2 - zastavěná plocha, a pozemek č. parc. 911 o výměře 2763 m2 - ovocný sad; vše zapsáno na listu vlastnictví č. 414 pro katastrální území Měchenice, přičemž kupní cena byla sjednána na 8,500.000,- Kč .














Usnesením ze zasedání obecního zastupitelstva konaného dne 9. 7. 2007 za přítomnosti zastupitelů Ing. Petra Holuba, MUDr. Jiřího Maršálka, Pavla Rady, Čestmíra Fanty, Moniky Bustové a Ireny Trnkové byla vzata na vědomí koupě nemovitosti č.p. 5 se stavební parcelou č. 682 v katastrálním území Měchenice za cenu 8,200.000,- Kč a usnesením ze zasedání obecního zastupitelstva konaného dne 20 8. 2007 za přítomnosti zastupitelů Ing. Petra Holuba, MUDr. Jiřího Maršálka, Pavla Rady, Petry Záňové, Moniky Bustové a Ireny Trnkové bylo schváleno uzavření smlouvy o poskytnutí úvěru od České spořitelny ve výši 8,200.000,- Kč se splatností 12 let s úrokovou sazbou odvozenou od PRIBOR 6M na koupi a rekonstrukci domu č.p.5 se stavební parcelou č. 682 v k.ú. Měchenice a zajištění úvěru budoucími rozpočtovými příjmy obce a zástavním právem k domu č.p. 5 v k.ú. Měchenice.





Obec uzavřela kupní smlouvu na koupi budovy č.p. 5 postavené na parc.č. 682 a pozemek st. parc. č. 682 o výměře 1236 m2 v k.ú. Měchenice. V kupní smlouvě tedy již zcela absentuje pozemek č.parc. 911 o výměře 2763 m2 - ovocný sad, na který byl ovšem obcí zaplacen rezervační poplatek.
Tento pozemek č. parc. 911 o výměře 2763 m2 - ovocný sad koupila dcera zastupitele P.R. D. S. P. R. se však jako zastupitel podílel na rozhodování, projednávání a sjednávání obcí plánované koupě výše uvedených nemovitostí včetně tohoto pozemku (č. parc. 911) s KOVA reality s.r.o. Z výše uvedeného je zřejmé, že pan R. využil informace, které se dozvěděl při výkonu své funkce pro získání vlastního prospěchu tím, že pověřil svou dceru koupí pozemku parc.č. 911, která jej následně převedla na svého otce – zastupitele P. R.(viz. výpis z katastru nemovitostí)
To, že pozemek, o jehož koupi zastupitelstvo obce jednalo v rámci své schůze a následné koupi tohoto pozemku dcerou zastupitele D. S. muselo být známo i panu starostovi Ing. Holubovi.







III.
Právní stanovisko

Podle názoru oznamovatele a spolupodepsaných občanů může výše popsaným jednáním podezřelých docházet k naplňování skutkové podstaty trestného činu zneužívání informací v obchodním styku ve smyslu §128 odst. 1 trestního zákona tím, že P.l R. jakožto zastupitel sjednal jménem obce Měchenice s RK Kova reality s.r.o. předmět kupní smlouvy a to dům č.p. 5 spolu s oběma  pozemky - jak stavební č.parc. 682 tak i č.parc. 911 - následně ponechal na obci, aby za rezervaci všech těchto nemovitostí uhradila rezervační poplatek a poté si koupil pozemek č.parc. 911 sám (resp. prostřednictvím své dcery), údajně za cenu podstatně nižší než byla původně na trhu; využil tak informaci o koupi a ceně, která byla realitní kanceláří snížena pro uzavření obchodu s Obcí Měchenice v předpokládaném předmětu nabídky – tedy domu č.p. 5 spolu s pozemky č.parc. st. 682 a č.parc. 911 ovocný sad.


Současně máme podezření, že za službu sjednání a zprostředkování koupě nemovitosti č.p. 5 s pozemky a přísl. uzavřené mezi RK KOVA reality s.r.o. a obcí Měchenice získal P.l R. od prodávajícího nabídku ceny na koupi pozemku č. parc. 911 nižší, než v případě, kdyby uzavíral s realitní kanceláří samostatnou kupní smlouvu pouze na zmíněný pozemek sám pro sebe. K tomuto našemu podezření svědčí i fakt, že nemovitost (budova č. p. 5) byla dlouhodobě neprodejná.














Zároveň podle našeho názoru došlo k poškození všech občanů Obce Měchenice tím, že byla uzavřena nevýhodná koupě vzhledem k výnosům z pronájmu domu č.p. 5 a k nákladům na placení pohledávky úvěrem. Placení tohoto úvěru může obec Měchenice zadlužit ke škodě jejích občanů. Sjednáním takto nevýhodné smlouvy dochází k naplnění skutkové podstaty tr. činu porušení povinností při správě cizího majetku dle § 255 zákona č.140/1961 Sb. trestního zákona.






IV.
Návrh
Žádáme Vás proto o zahájení vyšetřování a informaci o jeho závěrech. V případě potřeby upřesnění nebo pro další informace nás, prosím, kontaktujte.





MUDr. Tomáš Gavlas
 
Zpráva moderátorovi   Logged Logged  
  Administrátor zablokoval přístup pro neregistrované.
Jdi nahoru Odeslat odpověď
Poháněno: FireBoardstáhnout poslední příspěvky do počítače