Informace o farním sboru ve Hvodnici Tisk Email
14.06.07

FARNÍ SBOR ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ HVOZDNICE

Farářka: Mgr. Vendula KALUSOVÁ

Tel.: 257 770 336

Mobil: 777 203 186

Bohoslužby neděle 9:30

Úřední hodiny na faře středa 14:00-18:00

Vyučování náboženství pro děti dle dohody

Křest, svatbu, pohřeb lze kdykoli vysloužit po předběžné domluvě.

Osobní rozhovor důvěrného charakteru v osobních krizích apod. se zajištěním mlčenlivosti (tzv. zpovědní tajemství)je poskytován zájemcům rovněž po předchozí domluvě.

Veškeré církevní úkony jsou určené veřejnosti, tj. nejen pokřtěným členům církve, ale všem hledajícím a tázajícím se. Sbor je otevřen všem kdo hledají či obnovují své osobní kořeny nebo náboženskou identitu. Hledáte-li otevřené společenství křesťanů jsme zde právě pro Vás!

Několik slov o nás:

Českobratrská církev evangelická (dále jen ČCE) je druhá největší státem registrovaná křesťanská církev v naší zemi. Navazuje na tradice české reformace jejímiž nositeli byli Jan Hus, Petr Chelčický, Jan Amos Komenský aj. Jako samostatný církevní útvar vzniká ČCE v roce 1918 spojením protestantských církví luterského a kalvínského vyznání. ČCE má demokratické, tzv. presbyterně-synodní zřízení. V čele církve nestojí jedna osoba ale rozhoduje shromáždění jejích volených představitelů, synod. Ten volí synodní radu v jejímž čele stojí synodní senior. V současnosti je jím Mgr. Joel Ruml. Každé rozhodnutí podléhá v církvi na všech úrovních hlasování.

Místně se ČCE dělí na senioráty (krajové oblasti) a místní sbory. Zdejší sbor je součástí Pražského seniorátu ČCE jenž má své sídlo v Praze-Radotíně a v jeho čele stojí seniorka Mgr. Lydie Mamulová. Seniorát je spravován seniorátním výborem a shromážděním všech jeho sborů, tzv. konventem, který se koná jedenkrát ročně.

V čele místního sboru stojí farář/ka a kurátor/ka (laický správce sboru) a volení „starší“ sboru, tzv. presbyteři.

Duchovní ČCE (muži i ženy) studují na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy, mohou se ženit a vdávat, mít děti.

ČCE je tolerantní ke všem sociálním menšinám a staví se vstřícně k ostatním křesťanům všech vyznání.

Bohoslužby ČCE mají prostý ráz. Jejich základem je četba a výklad biblického textu (kázání), modlitba, zpěv žalmu, starých prostestatských písní. Trvají zpravidla 45min. Členové církve se zpravidla mezi sebou tradičně oslovují bratře-sestro. O křesťanských svátcích (vánoce, velikonoce aj.) je vysluhována svatá večeře Páně, tradičně známá z historie jako „přijímání pod obojí“.

Pokud se chcete dovědět více neváhejte kontaktovat farářku sboru na uvedených telefonních číslech nebo přijďte v neděli na bohoslužby.